Bures, Suffolk

AVAILABLE IMMEDIATELY The principal residence in the conversion of the former Swan Public House enjoying a principally open plan aspect with accommodation of approximately 1,800 sq ft with benefits including gated off-street parking and affording a south-westerly rear aspect with gardens. NO PETS

  • Available immediately January 2019
  • Sympathetically converted former public house
  • Retaining many period features
  • Approximately 1,800 sq ft of accommodation
  • Open plan with two reception rooms
  • Kitchen/breakfast room
  • Study and utility room
  • En-suite facilities
PROPERTY DESCRIPTION The principal residence in the conversion of the former Swan Public House centrally located within the ever popular village of Bures, located on the Suffolk/Essex border. Enjoying a principally open plan aspect this period residence is likely to have formed part of a larger medieval hall house although now sits proudly behind a 19th century façade. With accommodation of approximately 1,500 sq ft the property offers a bright, refurbished ground floor aspect which has been arranged into three distinctive rooms. Retaining a wealth of character and individual period features throughout including chamfered timber and studwork, original sash windows, exposed fireplaces with grey brick hearth all blending seamlessly with the contemporary fittings and systems that have been added to this unique village property. Offering three bedrooms (one en-suite) the property is ideally suited as a family home with gated off-street parking for a number of vehicles and affording a south-westerly rear aspect with gardens and views over the array of period residences within this medieval village.

Clouded panel glazed timber door opening to:

ENTRANCE HALL: With exposed timbers and studwork, chamfered ceiling timber and opening to:

SITTING ROOM: 22' 11" x 13' 8" (7.01m into bay x 4.18m) With bay window to front, triple width sash windows, chamfered ceiling timbers and recessed fireplace with Suffolk grey brick hearth. LED spotlights and opening to:

DINING ROOM: 23' 3" x 12' 5" (7.09m x 3.79m) A versatile reception room with two sash windows to front, central fireplace with a grey brick hearth and oak timber over, exposed timbers, studwork and opening to:

KITCHEN/BREAKFAST ROOM: 13' 11" x 9' 2" (4.26m x 2.81m) Fitted with a matching range of shaker style base and wall units with stainless steel handles and composite worktops over with tiling above. Stainless steel single sink unit with mixer tap above and fitted with a Lamona oven with four ring electric hob over and extraction hood above. LED spotlights throughout and afforded a wealth of natural light from the three panelled rear door with glazing above affording a south-westerly aspect with views over the rear gardens.

INNER HALL: With stripped wood effect throughout and clouded glazed window to side. Door to:

UTILITY ROOM: 5' 10" x 5' 4" (1.79m x 1.63m) With part terracotta tiling throughout and space and plumbing for washing machine and dryer. Clouded glazed window to side. Door to:

CLOAKROOM: Fully tiled and fitted with ceramic WC and clouded glazed window to side.

STUDY: 7' 8" x 7' 1" (2.36m x 2.16m) Accessed via an opening from the dining room with triple casement window to rear and LED spotlights throughout.

REAR HALL: With staircase off, feature doorway and further door to:

CLOAKROOM: Fitted with ceramic WC, wash hand basin within a base level unit and wall-mounted heated towel rail. Clouded glazed window to rear.

First floor

LANDING: With hatch to loft, LED spotlights, clouded glazed window to rear and door to store room housing heating controls and electric boiler.

MASTER BEDROOM: 18' 11" x 10' 0" (5.77m x 3.07m) With leaded light windows to front, retained Victorian style iron stove and door to:

EN-SUITE SHOWER ROOM: Fitted with ceramic WC, oval wash hand basin within a gloss fronted floating base level unit and separately screened double shower unit with chrome shower attachment. Wall-mounted heated towel rail, LED spotlights throughout and door to store room.

BEDROOM 2: 15' 4" x 11' 5" (4.68m x 3.49m) With leaded light window to front.

BEDROOM 3: 9' 10" x 9' 9" (3.01m x 2.99m) With leaded light window to front.

FAMILY BATHROOM: 10' 2" x 5' 10" Fitted with ceramic WC, twin wash hand basins within a base level unit and bath with separately screened shower area with chrome shower attachment. Wall-mounted heated towel rail, LED spotlights throughout and clouded glazed window to rear.

Outside The property is set at the foot of Station Hill, adjacent to Colchester Road and located centrally within this well-served village. Twin gates adjacent to the property provide access to a shared driveway which splits to provide private off-street parking for two vehicles. Gated access opens to the rear gardens which are currently set to shingle with a range of border plants and established fence line.

TENURE: A tenancy is available on an assured short hold basis for a minimum of 12 months. The tenant will be responsible for all outgoings including water rates and council tax. References will be required together with a substantial secure deposit of one and a half months rent. Prospective tenants will be required to pay a non-refundable administration fee of £200.00 plus VAT (£240.00) for the first applicant and £90.00 plus VAT (£108.00) per applicant thereafter, towards the cost of obtaining references. If a guarantor is required there will be an additional charge of £90.00 plus VAT (£108.00). All cheques are to be made payable to David Burr.

SERVICES: Mains water, drainage and electricity are connected. Electric heating to radiators. NOTE: None of these services have been tested by the agent.

Map & Streetview

Energy Performance Certificates (EPC)

The Energy Performance Certificate (EPC) is a European Union initiative introduced as part of the drive to improve energy efficiency across the EU member countries.

An EPC indicates the energy efficiency of a building fabric and the installed heating, ventilation, cooling and lighting systems. However, it does not take into account how the present occupier uses these systems

Download full report